Products Menu

DR Vecseklóy József: Ló és ember

Price:
€ 2.47 (€ 2.35 + VAT)
Unit price: € 2.47/piece
Availability: In stock
A ló és az ember kapcsolatait tárja elénk az évezredek tükrében. A lószerető ember örömmel látja, hogy a ló kezd ismét előtérbe kerülni, a lovassport ismét hódít az ifjabb nemzedék körében. A ló és ember kapcsolata az élet minden megnyilvánulásában jelen van. 
Manufacturer: Noran könyvkiadó
Average Rating: Not Rated

Description

A lótartás és a lovassport illusztrált kultúrtörténete a kezdetektől napjainkig. Ebben a könyvben minden megtalálható, amit tudni kell az ember és a ló több ezer éves kapcsolatáról, az ókor, a középkor, a közelmúlt, és napjaink híres versenyeiről, valamint ezek ábrázolásáról.

A könyv a ló és az ember kapcsolatait tárja elénk az évezredek tükrében. A lószerető ember azonban örömmel látja, hogy a ló kezd ismét előtérbe kerülni, a lovassport ismét hódít az ifjabb nemzedék körében. A lóversenyzés világszerte fantasztikus méreteket ölt, milliós tömegek élvezik, lovak milliós áron cserélnek gazdát. A ló és az ember sokezeréves kapcsolatával úgyszólván az élet minden megnyilvánulásában találkozunk, lett légyen az sport, harc, politika, társadalom, munka, mulatság, szerelem, csalás... E kapcsolatok története: kultúrtörténet.

Korszakalkotó pillanata volt a történelemnek, amikor az ember lóraszállt. Megváltozik a világ képe, felgyorsul az élet, a történelem üteme. A röghöztapadó ember vánszorgását felváltja a lórapattant ember száguldása. Megjelenik a ló a harctéren. A ló azonban nemcsak vérét áldozta az emberért: tápszere, gyógyszere, sőt varázsszere is volt. A könyv ezután a Turf-ról mesél, a legrégebbi időktől. Az első lóversenyt Homérosz közvetítésében ismerjük meg. Róma következik, a császárok Rómája. Minden képzeletet felülmúló pompa, napi huszonnégy verseny, óriási fogadások. Néró alatt éjszakai versenyek, égő fáklyák világánál. A versenyeket Horatius és Ovidius ismerteti.

Középkor: verseny előtt bekisérjük a lovat a templomba, ahol a pap megáldja... Következik a versenyek versenye az epsomi Derby. Honnan ered a Derby, és honnan a Kékszalag? Sorozatos botrányok, csalások a legmagasabb körökig. Megismerjük az elegancia versenyét: Royal Ascotot, és a bátrak versenyét a Liverpooli Nagy-akadályversenyt. Résztveszünk egy Wild West ügetőn is. ARTALOM

Bevezetés          7

A harcmezőn     9

Tápszer, gyógyszer, varázsszer 15

Az áldozati oltáron          20

Allah kedvence                26

Pegazus hátán  30

Királyok sportja egykor: hősök, királyok, császárok         79

Királyok sportja ma: királyok, hercegek, bordélyosok    126

"Omnis nobilitas ab equo"          209

TÉMAKÖRÖK

Természettudomány > Állatvilág > Lovak

Sport > Egyéb sportágak > Lovaglás

Mezőgazdaság > Állattenyésztés > Ló, szamár

Hobbi > Állatok > Ló

Reviews

There are no reviews for this product.
Write a review!